Thursday, January 2, 2014

Jalan-jalan: Farm In the City, Seri Kembangan

 
Memang sy mencari Petting Zoo yg best, yang kami pernah pergi di Afamosa Resort tahin 2011. Sy survey tempat lain di Bukit Merah and Lost World of Tambun pn ade. Tp lost world of tambun sekali dengan waterpark.
 
Alhamdulillah, kawan sekolah recommend di Farm in the City, di Seri Kembangan. sgt mudah jalan nye..anda pelu amik simpang ke kiri betol2 disebelah Giant Seri Kembangan. Dari situ sudah ade signboard nye.
 
Anak2 boleh memberikan makanan kepada ape saje haiwan yang lalu dihadapan mereka. Rusa,kambing,kangaroo dan sebagainye...sgt seronok! kdg2 rs diri ni yg over terjerit2. Untuk bg Mikhail excited dan lebih confident bawak sekali anak2 abg..bdk2 bandar,jumpa anak ayam pn punye jakun...hihihi. Lame btol dorg bt aktiviti tangkap anak ayam sampai ajak tgk yg lain pn dh xnak.
 
Farm in the City ni owned by Sunway Group rupenye...Jika sy google tentang tempat ini diceritakan oleh kebanyakn  blogger berbangsa Cina. Jarang sekali Melayu...mmg kitrg kt sane pn the only Malay Visitors. 95% adalah Singaporean n Chinese.
 
 
Ok,beberapa tips sy ingin share:
 
1. Harga tiket
 
Sy amik family package untuk 2 adults dan 2 kanak-kanak = RM109, dan tambahan 2 kanak-kanak RM23 seorang. Untuk family package ,anda akan diberi 2 kotak air dan 2 vitagen, 2 pass free horse riding untuk kanak-kanak dan baucer makanan RM10 di cafe mereka.
 
Cam menarik bukan.Bg sy semua ok,kecuali baucer makanan. Sy mmg plan lepas tu nk g makan kt AEON equine, so budget kita mkn ringan2 jer la kt cafe tu sbb dh dpt baucer. Tapi rupenye package makanan 4 air,berserta mknan ringan cam nuget,fries dan sandwich (belah 4 roti)adalah RM26 di dalam menu. Kami ingat kami perlu byr RM16 jela..rupenye harga sbenar adalah RM36 dan harga dimenu telah ditolak dgn baucer RM10. Patut ke tak patut?????!!!.. Service sgt lambat..anak sy yg baby smapi meragam..fast food je pn.
 
2. Tempat Rehat
 
Jadi kesimpulannye bawalah makanan sendiri. Kat sane ade 2 tempat anda boleh berehat dan berkelah dgn family. Satu di Cafe mereka yg mahal tu di jalan keluar. Satu lg di depan tempat arnab.tempat terbuka dan berbumbung.mmg seronok klu kami dpt bwk makanan aritu. Sy boleh duduk sambil tgk anak2 puas memberi mkn kepada haiwan2 kt situ.Tp malangnye sy xtau.....Tempat keluasan sederhana..klu berjalan xsampai 15 dh smpai ke pintu keluar. Tp byk aktiviti didalam tu yg lame...lg best dpt berkelah didalam.
 
3. Tandas
 
haiihh..ni satu lg yg sedih. Especially klu ade anak kecik yg perlu g toilet kn. Not baby frendly at all. Xde baby's room ye..pepandai la tukar lampin tu..toilet hanye ade satu jer kt tgh2 tempat tu. Kt pintu masuk ade...tp mungkin rosak,kelihatan sgt kotor. Ms tu anak buah sakit perut..kami dh selesai trip, so sy perlu berjalan another half trip untuk ke toilet sahaja... haihh..
 
 


So sy rs anak2 sgt PUAS HATI..the day after pn masih cerita pengalaman masing2 yg mereka tak abis2 ckp seronok.hihihi..  As the kids yes...they are satisfied..i'm satisfied too but will be very satisfied if they can improved their facilities eg toilet.

Ok,next post ...the KL Bird Park...Yeaahh...!

2 comments :

faid barakah said...

Al FAID BARAKAH SERVICES PUCHONG PRIMA
( KIOSK MYEG )
PERBAHARUI ROADTAX & INSURANS KENDERAAN ANDA- Tanpa Geran Original


*Kami menawarkan khidmat MyEG secara online dan serta merta boleh dicetak terus kepada anda disamping untuk memperbaharui Insurans .
*Kami juga menawarkan Perkhidmatan Penghantaran RoadTax dan Insurans Kenderaan Ke Lokasi anda.

Like us On Facebook- https://www.facebook.com/roadtaxmyeg4u

QUOTATION PERCUMA DENGAN HARGA INSURANS KENDERAAN MELAMPAU LAMPAU MURAH
http://roadtaxmyeg4u.blogspot.com/p/contact-us.html

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Bagus juga idea ni.. kebetulan akak nak balik kampung lalu situ.. boleh singgah nanti.. tq info dan tips tu ye :)