Thursday, April 26, 2012

Wan Airis Imani


Detik kelahiran Airis:

Sebenarnya plan nk stat MC selepas cuti raya Cina tapi rs cm kuat lg, plus handover tuk kerja2 ofis pn masih belum settle…tak senang nk cuti lg.Appointment 2 Feb tu Dr kate mungkin bersalin next week..jln dh lembut. So msk je opis trus all out bt keje.

Next week nye cuti public holiday lg – isnin selase sempena Maulidul Rasul & Thaipusam. Mggu tu mmg rs tak larat sgt.Slalu checkup hari Khamis tp sy decide tuk g Rabu,awal sehari sbb rs cm tak sedap bdn..nk jd cerita sy g ptg, rupenye tak tau la plak Dr Sharifah ptg xde sbb Rabu ptg reserved tuk operation. So pulangla dgn hampa….

Next day, hubby kate die nk cuti sbb tak sedap hati nk biar sy g sorg…sbb nmpk cm tak larat sgt. Then doc kate dh bukak 3 cm,die kate nk bersalin skrg pn boleh…msk air..dlm 4-5jam sy bersalin. Then sy decide nk tggu rs sakit normal tu dtg sndr…(xpnah rs..Mikhail induce..).sbb mmg teringin nk rs sakit itu…

The best part is blk checkup, sy ajak hubby g tgk wayang…hehehe.Best sgt…mmg berjalan sakan.

Pukul 9.00pm --- cm tu sy dh rs sakit..dlm every 15min,tp msih boleh thn..Sy ckp dgn hubby,”esok hubby xyah g keje,syg rs esok syg bersalin nie…”. Tp die ni cm tak percaya,siap boleh call member sal hal ofis nk settle esoknye..sy ckp lg”esok xyah g keje…”. Die ckp “yela,klu syg bersalin b xg keje la..”.  ************** sbenarnye bukanla die tak kesian bini die, die cm tak caye sy ckp sy tgh sakit perut every 15 min…tapi sy ckp tu smbil lipat baju 2 bakul besar depan tv,n sidai bj kt luar..(dulu dh bukak 2 cm,pas 5 ari br bersalin).
Bila kite ade anak sorg lg – masih 2 thn plak..tak smpai hati rsnye nk rushing g hospital..so slagi boleh thn tu,tggu la smpai msn ye. Mama plak baik punye instinct, kol10 mlm call sy…die xpnah call mlm,slalu die call siang sy mst kat ofis,cm ade rs la tu…..Sy ckp sy tgh sakit, die kate g la hospital,mama risau ko tu cm mama snang bersalin…mama sakit sikit2 cmtu,pastu jap lg trus je rs nk bersalin..Tp sy tak pergi jgak. Siap tido lagi dgn Mikhail..

Pkul 1.00 am --- sy terjaga,sy monitor dlm sejam tu tgk dh every 10 min..Sakit tu sikit jer boleh thn lg, tp ape mama ckp terngiang2 kt telinga..Dlm kol2.30 sy kejut hubby perlahan2,sy ckp dgn die  jgn terkejut n panic..sakit ni boleh thn lg cume tak sedap hati,n xleh tido..so baik g hospital. Sy ckp hubby,xperlu panic..sy pn nk mandi bersih2kan bdn,b pn mandila dl…Hubby cal pengasuh,Alhamdulillah trus die angkat fon..bgtau nk g hospital. Ktrg pn siap2 brg Mikhail(mmg dh siap pn beg die)..siap amik vitagen n frozen fries bekal kan. (pas bersalin,pengasuh ckp – Rodiah ni nk g bersalin sempat lg amik makanan Mikhail dlm peti ais..hehehe).

Pukul 3.00am --- pg gerak g KPJ Ipoh Specialist..
******nk cerita,pengasuh pn xcaye sy nk bersalin,ms anta Mikhail siap ckp “tggu kt luar hospital jer, dh sakit nk bersalin br msk..nnti die thn lame n paksa srh bersalin”huhuhu..aku angguk je la. Muka ni agaknye xde muka sakit kot..sbb mmg sakit sikit2 jer tp dh every 10 min.

Pukul 4.00 am ---.Bila check, nurse kate masih 3 cm,and the head stil high..So die kate tghari or ptg br bersalin. Jd sy pn tido dgn jayanya kat observation room itu…hahaha. Dlm kol 6.30, senior nurse morning duty (Ms Kiew – Terbaik!!) ckp kt sy, u pegi la jln2 kat luar ward..nnti kol8 doc dtg dh 6 cm boleh la doc pecahkan air ketuban. Dlm hati,isshh..kol 4 pagi masih 3 cam,jln sikit xkn boleh trus jd 6 cm kot..Tp dgn positive nye,aku g la berjln2 luar ward…hubby pn teman,lebih krg dlm 30mins jer..nurse tu lambai dr jauh soh msk observation room tuk bfast. Ms tgh bfast smbil sembang n tergelak2 dgn hubby,ade sorg nurse lain ckp kt husband aku…encik g la mkn dl,lmbt lg die nie dlm tgari or ptg..Hubby pn dgn yakin g la trun cafĂ©..

Pukul 8.00am --- doc dtg check tgk dh 7 cm,biar btol!! Tak sakit pn..(dl ms Mikhail 6 cm dh merengkok sakit..maybe kesan ubat). Doc pecahkan air ketuban. Doc ckp dlm kol9pg awak bersalin…Aik! Lg sejam…btol ke ni. Trus kol hubby,ckp kt die “ B, doc kate dlm sejam syg bersalin..” die cm terkejut,tgk aku cm biase..hehehe. Ms kiew kate kat aku – u xnk g bilik air ke cuci2 bhgian bawah? Aku pn bgn la nk g toilet + rs nk terkencing.. Dr Sharifah ms tu tgh tulis report, die nmapk aku nk g toilet. Then die jerit “ Rodiah, awak nk g mane?”, “ Sy nk kencing la doctor”… “Awak jgn teran tau, sy dh pecahkan air ketuban tu…”..(die pnah ckp,die rs aku ni mudah bersalin sbb saiz bdn besar, anak plak just nice 3 kg)..

Best part – keluar toilet,Ms kiew lambai soh msk labour room yg die tnjk.. Utk maklumat anda, sy berjalan sendiri ke labor room..hahah. xpkai wheel chair pn.Dl ms Mikhail ye..nk angkat bontot pn seksa. Tp ni dh tak sakit sgt,jln je la sndr….jln sor,xde sape pangku..buat ape nk gune wheel chair. Lgpn labor room tu dlm observation room tu jugak..ade la dlm 30 steps cmtu jer. Hubby smpai, sy dh baring kt labor room..

Ms mikhail amik injection pain killer 2x,yg ni bila nk msk air br request,itu pn doc krgkn dose takut aku lalok plak…Kol9pg, dh rese org kate, nurse pegang je perut..bila sakit dtg,die tanye u rs nk teran ke..Sy siap ckp “belum lg, sakit yg lepas ni sy nk bersalin dh…” – punye la terel kali nie.hehehe

Pukul 9.10 am --- lahirla seorg baby perempuan yg comel..hehehe. Doc Sharifah kate,senangnye awak bersalin Rodiah..ni anak ramai pn xpe..hehehe.Cam dl jgak,sekali teran..tp lg cepat..sbb hubby satu snap pn xsempat amik gmbr Airis.huhuhuu…Tp Alhamdulillah,semuanya Selamat dan berlaku sgt pantas…

Nama si dia – Wan Airis Imani binti Wan Syarizal.









Nanti kite ade entry disebalik nama k…kali ni sy dok 1 mlm jer kt hospital,request balik awal. Dr Sharifah ok jer..Dl ms Mikhail 2 mlm rs boring..yg best ade jgak sbb KPJ hadiahkan caddle light dinner kt bilik plak tu sempena 1st child..Tp die offer tuk single room jer kot. Klu lebih cmne plak nk setup. Mama pn dtg on the same day sy bersalin, abg n papa trus balik..mama stay 1 mlm kt Ipoh n esoknye gerak sekali balik cheras utk sese berpantang…..

Alhamdulillah, 2 org anak..2 org yg mudah dilahirkan. . Semoga 2 org yg mudah dijaga,di didik juga….Menjadi anak yg baik,soleh dan soleheh…Amin…



1 comment :

haniekunie said...

Aamiin.. saya baru berkira2 nak bersalin di kpj. Tgh survey doctor utk set appointment. Sekarang dah 26w. Last time bersalin di hosp pantai dgn dr mimin.